Размјена научно-стручне мисли на конгресу стоматолога у Фочи

Седми конгрес стоматолога окупио је у Фочи око 500 учесника из Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Посљедњих година организују се радионице на којима се демонстрира рад на моделима. Новина је пренос операције уживо коју су могли посматрати сви заинтересовани учесници.

Осим основних стоматолошких области, као што су здравље зуба, естетика, проблеми у редовним процедурама, на конгресу се говорило и о утицају стреса и савременог начина живота на здравље зуба,.

Бруксизам, или шкрипање зубима ноћу је појава која се дешава усљед стресног дана, чија је посљедица оштећење зуба и то је тема о којој је говорио Ивица Пеливан, професор Стоматолошког факултета у Загребу.

„За клиничаре у свакодневној пракси то представља посебан изазов и проблем. С тим пацијентима треба знати како поступати. Према новијим истраживањима у позадини је најчешће стрес иако могу бити и неке друге болести. Лијечи се тако што се покушава ријешити основни узрок. Потом се пажљивим одабиром материјала од којих радимо протетику и тим пацијентима надокнадимо изгубљена тврда зубна ткива која су абрадирана и потрошена те им се врати и естетика и финкција“, рекаоје Пеливан.

Предсједник Коморе доктора стоматологије РС Саша Дабић каже да су конгреси јако битни јер доносе нова знања која помажу докторима у обављању стоматолошке дјелатности.

„Ово је скуп који је изашао из регионалних оквира и постао широко познат. Сам процес едукације је нешто што недостаје у Републици Српској. Мислим да ћемо ове године, кроз измјену Закона о здравственој заштити у договору са министарством вратити надлежност комора у организацији научно-стручних скупова. Све коморе у региону осим наше имају то право“, рекао је Дабић.

Сваке године на конгресу у Фочи присуствују и професори Стоматолошког факултета из Скопља. Професор Соња Апостолска види напредак фочанског факултета.

„Ово је битан конгрес и јако ми је драго што видим да се развија и напредује. Поред размјене искустава и знања, усмјеравамо се ка наредним научним истраживањима. Сарадња факултета из Републике Српске и Сјеверне македоније биће и даље настављена“, закључила је Апостолска.

Помоћник декана Медицинског факултета за стоматологију у Фочи, Никола Стојановић наглашава важност унапређења конгреса и увођење иновативних и савремених начина преношења знања.

„Ове године смо направили искорак јер смо омогућили директан пренос операције посредством специјалних камера које могу детаљно снимити усну дупљу. Учесници су могли видјети како то изгледа у реалним условима када се види и крв и језик, што је много ефикасније него рад на моделима. Један од курсева је био на пацијенту када су полазници могли да гледају примјену „филера“ за боре и подочњаке. Те праксе подижу ниво овог скупа и радује нас што је интересовање за те курсеве и радионице сваке године веће“, рекао је Стојановић.

Једна од новина је и рад у мањим групама кроз курсеве који су јако добро посјећени, оцјењује декан Медицинског факултета у Фочи, Дејан Бокоњић.

„Разговарајући са учесницима, предсједницима комора, деканима, увидјели смо да су јако задовољни овим скупом. Нама на Медицинском факултету у Фочи је то на понос, на програм Стоматологије, почевши од пружања услуга, проширења тих услуга грађанству, преко квалитетне наставе до истраживања које расте. Овакви скупови су прилика за уговарање пројеката што ћемо и овај пут искористити“, задовољан је Бокоњић.

Учесници сагласни – конгрес напредује, прераста у један од водећих у региону и његови су резултати рада од великог значаја за стоматолошку дјелатност и науку.