Глобални форум здравља

Од 16. до 18. јула 2024. године у Пекингу се одржава 3. “Глобални форум здравља” у оквиру Боао форума за Азију, уз учешће представника готово свих азијских земаља, као и појединих европских и афричких земаља. У делегацији Републике Српске били су министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и два декана медицинских факултета у Бањалуци и Фочи, проф. др Ранко Шкрбић и проф. др Дејан Бокоњић.

Састанку су такође присуствовали бивши генерални секретар УН Бан Ки Мун, бивша предсједница СЗО Маргарет Чан, као и министри здравља Јапана, Кине, Сингапура, Етиопије, представници дипломатског кора, директори здравствених институција, експерти и професори из различитих области јавног здравља и клиничке медицине.

Теме форума биле су веома занимљиве, а посебна пажња посвећена је менталном здрављу дјеце и омладине, међународној сарадњи око ријетких болести, раном откривању и скринингу карцинома, спремности за нове пандемије, здравственој политици у Африци, ризичним факторима за незаразне болести, проблемима старења људске популације и другим питањима.

Наша делегација активно је учествовала на различитим сесијама. Такође су успостављени билатерални контакти са разним компанијама и универзитетима из Кине (Синофарм, Пекиншки медицински факултет и Пекиншки факултет за традиционалну медицину и др), са којима је договорена сарадња у вези с могућим истраживањима и размјеном кадрова. Посјета је била одлично организована од стране Његове Екселенције амбасадора БиХ у Кини, проф. др Синише Берјана.